Littekens en brandwonden – Dr. Nicolas Frasson


Dr. Frasson is coördinerend arts in het Centre Ster in het Franse Lamalou-les-Bains, een vooraanstaand revalidatiecentrum voor ‘ernstige brandwonden’, dat sinds 2018 bekendstaat als het nummer-1 centrum voor brandwonden en revalidatie in Europa.In het brandwondencentrum verblijven jaarlijks circa 200 patiënten die hier na hun verblijf in het ziekenhuis, voor een periode van gemiddeld 45 dagen, komen revalideren. Deze aanpak is erop gericht om de door het brandwondenongeval veroorzaakte functionele, esthetische en psychische schade tot een minimum te beperken. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende behandelingsmethoden: behandeling met thermaal water, gewrichtsmobilisatie, het verzorgen van de huid met manuele massage en/of mechanische massage met behulp van de CELLU M6®. Iedere patiënt wordt met de CELLU M6® behandeld en het merendeel van hen zet de behandeling na thuiskomst voort bij een fysiotherapeut in de buurt die met de LPG®-technologie werkt. En om de effecten van de revalidatie lang in stand te houden, komen sommigen regelmatig terug.

Welke voordelen biedt het gebruik van de CELLU M6® bij een behandeling?

De CELLU M6® biedt de mogelijkheid om kwetsbare weefsels al in een vroeg stadium te behandelen. Dankzij de verschillende instellingsopties kan het apparaat perfect op het te behandelen weefsel worden afgestemd, waardoor de behandeling constant kan worden aangepast aan de ontstekingsgraad. Naarmate deze afneemt, kan de behandelduur worden verlengd en kunnen intensievere grepen aan de behandeling worden toegevoegd die de mobiliteit stimuleren. Dankzij de geïntegreerde protocollen en de verschillende opzetstukken kan bijzonder doelgericht worden gewerkt en kunnen ook huidzones worden behandeld die met de hand moeilijk bereikbaar zijn.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van manuele massages?

Manuele massages zijn een vast onderdeel van het revalidatieprogramma, maar de verkregen resultaten zijn onvoldoende vanwege de vele vergroeiingen in het weefsel. Bovendien kunnen vingers een schurende wrijving veroorzaken die de ontsteking opnieuw kan aanwakkeren. Met de CELLU M6® kunnen ook de fijnste en meest kwetsbare weefsels zonder letselrisico worden behandeld. In tegenstelling tot het werken met de hand, die het weefsel kan verpletten en er druk op uitoefent, pakt het apparaat de weefsels behoedzaam op en maakt ze soepel. Met het apparaat kunnen ook voor huidtransplantatie bestemde zones worden behandeld. Hierdoor verloopt de wondgenezing en littekenvorming niet alleen vele malen sneller, maar zijn ook de behaalde resultaten beter. We kunnen in onze praktijk gewoon niet meer zonder de onmisbare CELLU M6®.