Behandelmogelijkheden met Endermologie® apparatuur

 • Reumatologie, orthopedie, traumatologie en fybromyalgie
 • Orthopedie
 • Oncologische nazorg & pre- en postoperatieve orthopedie
 • Spierspanning
 • Oedeem
 • Lymfoedeem
 • Littekens
 • Brandwonden
 • Maxillo-Faciale ondersteuning in de tandheelkunde
 • Diabetes
 • De ziekte van Mondor
Cellu M6® Alliance

Hoe LPG® apparatuur ondersteunt tijdens behandelingen voor de fysiotherapeut

Met een LPG®-behandeling behaal je in 30 minuten hetzelfde resultaat ten opzichte van 45 minuten manuele therapie (Piller study). Je helpt je patiënt zo zijn of haar herstelproces enorm te versnellen. En dat zonder pijnlijke polsen, met een constante behandelingsmethode en effectief en pijnloos voor de patiënt op manueel lastig te behandelen indicaties. Fijn voor je patiënten én voor jou als behandelaar: je gaat weer met meer plezier naar je werk en met meer energie naar huis. En op de praktijk is minder ziekteverzuim.

Bovendien maakt LPG endermologie® het mogelijk verschillende indicaties gelijktijdig te stimuleren. Werken op fascia, bindweefsel, spieren, oedeem, oncologische nazorg, bewegingsbeperking bij een nieuwe heup, masculair of myofasciale klachten: alle medische dysfuncties van bindweefsel kunnen vroegtijdig worden behandeld op een pijnloze manier zonder downtime. De resultaten zijn bewezen door 145 wetenschappelijke onderzoeken (waarvan 32 op Pubmed).

Voor
Na

Reumatologie, orthopedie, traumatologie en fybromyalgie

Een veel voorkomend probleem voor de fysiotherapeut is fibromyalgie. Dankzij de specifieke behandelprotocollen kun je LPG® goed inzetten om deze bindweefselontstekingen aan te pakken zonder de patiënt te belasten. Ook kun je met LPG® specifieke medische behandelingen uitvoeren bij reuma, zoals vermindering van articulaire stijfheid, spanning verlichten en pijn verminderen.

Voor
Na

Orthopedie

Gelaedeerd weefsel herstelt vlotter door er op een verantwoorde manier hogere eisen aan te stellen. Door herhaling, het verhogen van het belasting niveau en training kan de doorbloeding worden gestimuleerd, weefsels worden gedraineerd en littekens en oedeem worden behandeld. Door endermologie® in te zetten worden resultaten sneller bereikt (Morree en Majani e.a.).

Voor
Na

Oncologische nazorg & pre- en postoperatieve orthopedie

Dankzij de mechanische endermologie® techniek kunnen de gevolgen van operaties worden verzacht*. Secundair lymfoedeem, ontstekingen en fibrose worden beperkt en nemen af. Bovendien stimuleert de werking van de verschillende behandelkoppen de microcirculatie, activeert het de productie van collageen en elastine om het littekenproces te versoepelen, minimaliseert het pijnlijke symptomen en zorgt het voor meer flexibiliteit en mobiliteit. LPG® biedt verschillende behandelkoppen voor alle gebieden.

Een veel voorkomend probleem na een gedeeltelijke of gehele borstamputatie en/of okselkliertoilet is de functiebeperking van de schouder en/of het oedeem ter plaatse. Zowel het litteken als het oedeem speelt hierin een rol. Beide indicaties zijn met LPG® op een niet belastende wijze, snel en effectief te behandelen. Het nabehandelen van het weefsel stimuleert de vochtafvoer waardoor er betere doorbloeding, minder fibrose en minder pijn ontstaat. Bovendien stimuleert de behandeling endogeen collageen en elastine voor een optimaler littekenvorming.

Het vooraf behandelen van het weefsel voor de ingreep is ook al zinvol vanwege de verbetering in doorbloeding, vochtafvoer en de toename van de elasticiteit (ook van de dieper gelegen weefsels).

*(Na 15 Endermologie behandelingen die wekelijks zijn ondergaan is er 50% verbetering gehaald op pijn, (ochtend) vermoeidheid, angst, depressieve klachten en stijfheid (Gordon

Voor
Na

Spierspanning

Voor sporters is ophoping van afvalstoffen in de spieren (wat leidt tot moeheid en het vasthouden van vocht) een veel voorkomend probleem. Als snel herstel nodig is, bijvoorbeeld bij deelname aan een wedstrijd, is endermologie® een veel ingezet hulpmiddel. Het werkt grondig, efficiënt en snel door de vrij instelbare behandelprotocollen. Deze techniek wordt tijdens wereldkampioenschappen en Olympische Spelen veelvuldig ingezet om herstel te versnellen.

Voor
Na

Oedeem

De LPG® endermologie techniek bereikt alle lagen in het bindweefsel, waardoor lipoedeem zeer goed te behandelen is. Zelfs extreem pijnlijk weefsel kan effectief en pijnloos worden behandeld dankzij de vibrerende behandelkop. (Study Worret) Bij lymfedrainage wordt een driemaal grotere efficiëntie gemeten bij endermologie®, dan bij een manueel uitgevoerde behandeling.

Voor
Na

Lymfoedeem

Door de huid te stimuleren met de gepatenteerde LPG®-behandelkop stimuleert de endermologie® techniek de bloedcirculatie (Watson) en de lymfecirculatie (Watson) op een pijnloze manier. Zo ontstaan er snellere en betere resultaten in een kortere behandeltijd ten opzichte van manuele lymfedrainage (MLD). Bij secundair lymfoedeem is aangetoond dat een endermologie® sessie van 30 minuten meer volumeverlies behaalt bij een hele arm dan met een MLD sessie van 40 minuten. (Moseley). Endermologie® kan ook de fascia losmaken, wat manueel niet effectief kan. (YUEN)

Voor
Na

Littekens

Of het nu gaat om een litteken als gevolg van een trauma (grillig, veel verklevingen) of chirurgische littekens als gevolg van een operatieve ingreep (strak, meestal niet verkleefd), met LPG® zijn ze vrijwel pijnloos te behandelen. Endermologie® heeft een enorme invloed op het herstel van de gelaedeerde, collagene en elastische vezels. Door de ritmisch zuigende/trekkende bewegingen wordt het weefsel fors gestimuleerd om haar functie volledig te hervatten (Morree). Door vascularisatie verbetert de afvoer en circulatie. Daarnaast heeft de techniek een doeltreffende ontstekingsremmende werking op de weefsels. Ook is het mogelijk om verklevingen te mobiliseren en te voorkomen (Majani). In vrijwel alle gevallen zullen de littekens zich na een aantal behandelingen net zo gaan gedragen als de aangrenzende huid. De ervaring leert dat dit met de hand gewoon niet te bereiken is.

Endermologie® is minder pijnlijk dan manueel stretchen en vermindert direct de strakheid op manuele passieve bewegingen (YUEN).

Er zijn behandelprotocollen voor o.a.:

 • … ontstoken en niet- ontstoken littekens
 • … operatieve of trauma gerelateerde littekens
 • … huidtransplantaties
 • … sclerodermie
Voor
Na

Brandwonden

Al vroeg na het trauma reageren 2e en 3e graads brandwonden goed op de zuigende, pompende en gedoseerde kracht bij de toepassing van endermologie®. Zodra alle wonden dicht zijn kan voorzichtig met de (niet pijnlijke!) behandeling begonnen worden. De huid zal snel steviger worden en strengen worden zachter en elastischer. Behandeling van bewegingsbeperkingen zullen beter uitvoerbaar zijn, omdat de littekens de mobiliteit minder belemmeren.

Voor
Na

Maxillo-Faciale ondersteuning in de tandheelkunde

Tandenknarsen of kaakklemmen zijn veel makkelijker te behandelen met LPG® dan met manuele behandelingen. Ook spierspanning, oedeem en littekens kunnen worden voorkomen door middel van deze techniek. De behandelkoppen gaan van heel groot tot heel klein om zo, zelfs als het aangrijpingspunt erg klein is, juist en secuur te kunnen behandelen.

Voor
Na

Diabetes

Een redelijk vaak voorkomend probleem bij het toedienen van insuline door middel van injecties/ insuline-pomp is de fibrosering van de huid, waardoor de opname van de insuline vertraagd wordt. Hypo’s komen dan vaker voor, ondanks de juiste hoeveelheid toegediende insuline. Met endermologie® is dit probleem snel op te lossen omdat het de huid mobiliseert, draineert en de doorbloeding herstelt. Deze behandeling is onder andere bij de buikwand bij uitstek een oplossing gebleken.

Voor
Na

De ziekte van Mondor

Onderzoek naar vrouwen met de ziekte van Mondor laat volledig herstel bij alle deelnemers zien in 10 dagen (normaal 2 weken tot 6 maanden) door middel van Endermologie® behandelingen en myofasciale therapie. (Lhoest)

Het ontstaan van LPG

In 1986 kreeg Louis Paul Guitay, een Franse ingenieur, een zwaar auto-ongeluk waardoor hij een lang en pijnlijk revalidatietraject moest doormaken. Naast het terugkrijgen van bewegingsvrijheid met behulp van fysiotherapie stond ook de behandeling van zijn littekens en brandwonden op de agenda. Hij ervaarde deze manuele therapie als pijnlijk en vond dat de behandelingen niet consistent genoeg werden uitgevoerd door de verschillende behandelaren/fysiotherapeuten. Hij besloot daarop zijn eigen techniek te ontwikkelen en hij merkte daarbij dat de behandelingen manueel zwaar waren om uit te voeren.

35 jaar geleden verscheen de eerste apparatuur van LPG® op de markt. LPG® is sindsdien wereldwijd marktleider op het gebied van mechanische bindweefsel stimulatie. Het was het allereerste apparaat voor medische en cosmetische bindweefsel behandelingen en kreeg een FDA approval voor therapeutische massages op het gebied van het verlichten van pijn en spierpijn, bevorderen van bloedcirculatie en daarnaast als positieve bijkomstigheid: het verminderen van cellulite.

Met 35 jaar ervaring blijft LPG® vooroplopen als het gaat om de meest innovatieve en gepatenteerde technieken ten behoeve van patiënten en behandelaars. Van origine medisch ontwikkelt voor fibrose, littekens en brandwonden wordt de exclusieve endermologie® techniek van LPG® vandaag de dag in meer dan 110 landen wereldwijd ingezet op zowel medisch als cosmedisch vlak.

"Endermologie heeft vele mensen een kwalitatief beter leven gegeven!"

‘Als fysiotherapeut heb ik nu 48 jaar ervaring. Ik mag zeer terecht zeggen dat ik enorm genoten heb en nog steeds van de resultaten bij patiënten met littekens en/of brandwonden en diverse andere aandoeningen waarvoor vroeger geen therapie bestond. Endermologie heeft in vele opzichten mijn vak verrijkt en vele mensen een kwalitatief beter leven gegeven.’

Wil Gronenschild – Gerenommeerd Fysiotherapeut

Een greep uit de wetenschappelijke onderzoeken:

The effect of mechanical massage on early outcome after total knee arthroplasty: a pilot study

TISSUE MECHANOSTIMULATION IN THE TREATMENT OF SCARS

Mondor’s disease: a complication of breast surgery

Use of a Mechanical Massage Technique in the Treatment of Fibromyalgia: A Preliminary Study

Experience in Using EndermoTherapy® in Children with Special Needs

Comparison of the effectiveness of MLD and LPG technique®

fff

/ The effect of mechanical massage on early outcome after total knee arthroplasty: a pilot study